EPC NR

Wat is het EPC Niet-Residentieel?

Het EPC NR is het energieprestatiecertificaat dat specifiek is ontworpen voor niet-residentiële gebouwen. Het is bedoeld om de energie-efficiëntie van commerciële, openbare en andere soortgelijke gebouwen te beoordelen. Een EPC NR bestaat uit twee onderdelen: een energiescore en een energielabel. De score is een theoretisch cijfer dat aangeeft hoe energiezuinig de gebouweenheid is terwijl het label het aandeel hernieuwbare energie weergeeft.

Heeft uw gebouw een EPC NR nodig?

Een EPC NR is verplicht bij notariële overdracht (verkoop, inbreng in een vennootschap, schenking, …) en bij het afsluiten van een nieuw verhuurcontract van één of meerdere niet-residentiële gebouweenheden zoals kantoren, scholen, horeca zaken, gezondheidsinstellingen, …

Tegen 1 januari 2024 moet er voor alle publieke gebouwen en overheidsgebouwen groter dan 500m² verplicht een EPC NR opgemaakt worden.
Tegen 1 januari 2025 moet ook elke andere (niet publiek of van de overheid) niet-residentiële eenheid groter dan 1000m² een EPC NR hebben, ongeacht overdracht of verhuur.
Tegen 1 januari 2026 volgen ook de eenheden kleiner dan 1000m².

Onze aanpak

Voordat het plaatsbezoek plaatsvindt, is het belangrijk een goed beeld te hebben van de te certificeren gebouweenheden. De energiedeskundige zal nagaan hoeveel EPC’s opgemaakt dienen te worden voor de opdracht. Ook zullen de benodigde documenten en bewijsstukken reeds opgevraagd worden om het plaatsbezoek zo efficiënt en vlot mogelijk te laten verlopen.

Tijdens het plaatsbezoek worden alle technische installaties, energiestromen, meters en gebouwschillen geïnspecteerd. Op basis van deze gegevens zal de energiedeskundige het proefcertificaat opmaken en zo tot een energielabel en energiescore voor de gebouweenheid komen.

Installaties
Opwekkers
Meters
Gebouwschil

Na bespreking en goedkeuring kan het proefcertificaat ingediend worden in de energieprestatiedatabank en kan het finale energieprestatiecertificaat bekomen worden. Dit EPC NR certificaat is vervolgens 5 jaar geldig vanaf de datum van indiening in de databank.

Indien u een stap verder wil gaan en met de resultaten van het EPC NR certificaat aan de slag wil gaan, is het mogelijk u te laten begeleiden om gerichte stappen te nemen bij een eventuele renovatie van de gebouweenheid of om de vooropgestelde doelstellingen te behalen.

FAQ

Het is altijd de verantwoordelijkheid van de eigenaar (of diens gevolmachtigde) om een EPC NR te laten opmaken voor zijn niet-residentiële gebouweenheden.

Een EPC NR wordt steeds opgemaakt door een erkend energiedeskundige type D. Ons team bestaat uit meerdere energiedeskundigen type D dus u kan steeds bij ons terecht voor de opmaak van één of meerdere EPC’s NR.

Neen, dit zijn twee verschillende energieprestatiecertificaten met elk een andere achterliggende rekenmethode en focus. De energiescores kunnen dus ook niet met elkaar vergeleken worden. Bovendien wordt een EPC NR opgemaakt door een energiedeskundige type D terwijl een EPC Residentieel opgemaakt wordt door een energiedeskundige type A.

Soms krijgt een gebouweenheid een label “X” wat gelijk staat aan een “onbepaald” label. Dit komt voor wanneer het aandeel hernieuwbare energie van de eenheid gelijk aan 0% is of wanneer het niet mogelijk is om dit aandeel te berekenen (bv. door het ontbreken van meterstanden). Een label “X” heeft geen directe impact op een overdracht of verhuur. Houd er wel rekening mee dat elke niet-residentiële eenheid groter dan 500m² minimaal een label E moet behalen tegen 2030.

Ja, deze bestaat uit een minimaal maatregelenpakket en minimaal te behalen energielabel binnen de 5 jaar na overdracht. De energiedeskundige zal u inlichten over de nodige maatregelen die getroffen moeten worden.

Nee, op dit moment is er geen verplicht te behalen energiescore.

Ja, als eigenaar bent u verplicht om minstens jaarlijks (en liefst maandelijks) de meterstanden te registreren. Deze zijn nodig om het aandeel hernieuwbare energie (het energielabel) te bepalen.

Het EPC NR is 5 jaar geldig.

Mogelijks, dit hangt af van de vloeroppervlakte die het deel industrie inneemt. Vraag hiervoor advies bij een energiedeskundige.